DEPRESSIE

Depressie is een veel voorkomende aandoening.
Voel je jezelf triestig/verdrietig en/of kan je niet meer van het leven genieten het meeste van tijd dan is de kans groot dat je in meer of mindere mate last hebt van een depressie.
Voor zover het slechte nieuws, het goede is dat je er echt wel iets aan kan doen en dat een depressie te genezen is. Tot 25 % van onze bevolking zal er trouwens mee te maken hebben, je bent dus niet alleen. Of zwak, want in tegenstelling tot wat je omgeving soms zal beweren is het echt wel een ziekte en geen gebrek aan karakter of inzet !
In de behandeling van een depressie zijn er verschillende stappen.
Je kan er zelf iets aandoen, je kan naar je huisarts gaan, je kan behandeling krijgen van de eerstelijnspsychologe, je kan verderop gaan bij een psychiater of psycholoog voor meer intensieve gesprekstherapie of medicatie en als dit allemaal niet helpt is een opname aangewezen.
Tenzij je met concrete zelfmoordgedachten zit of het noorden helemaal kwijt bent en een opname acuut noodzakelijk is via de spoedgevallen is het best om deze stappen te doorlopen.
De eerste stap is bibliotherapie , waarbij je zelfstandig een zelfhulpboek leest over depressie met als bedoeling dat je een beter begrip krijgt van depressie is en hoe je er mee kan omgaan.

Een greep uit het aanbod :

- Depressievrij, doe wat aan je depressie voor die jou wat aandoet. Robert L. Leahy. Uitgeverij Nieuwzijds. Ook aanwezig in de bibliotheek.
- Zorgboek Depressie. Stichting september. Verkrijgbaar bij de uitgever ( http://www.stichtingseptember.nl/webshop#!/~/product/category=2709411&id... ) en verschillende webwinkels.
- Ik kan denken/voelen wat ik wil. R. Diekstra. Pearson Assessment And Information.
- Als leven pijn doet. R. Diekstra. Karakter uitgevers.
- Stap voor stap je depressie te lijf. Michael Addis en Michael Addis. Hogrefe Uitgevers Bv.
- Ik zie elk dood vogeltje, Omgaan met depressiviteit.Ed Klip, M.J.M. van Son. Uitgeverij Boom. Ook aanwezig in de bibliotheek.
- Leven met een depressieve stoornis. J. Kragten. Bohn Stafleu Van Loghum.
- Depressie Actief Overwinnen. Breng Lichaam En Geest In Beweging. W. Van Sanden. Pearson Assessment And Information.
- De genezing van de krekel. Tellegen Toon. Querido'S Uitgeverij Bv .
- Mindfulness en bevrijding van depressie. Williams Teasdale Segal Kabat-zinn. Uitgeverij Nieuwezijds.
- Je Gevoel De Baas, Leer Je Negatieve Denkpatronen Veranderen. Greenberger Padesky. Sweits Zeitlinger Lisse.
- Beren op de weg, spinsels in je hoofd. Ijzermans Dirkx. Uitgeverij Thema.
- Omgaan met stress ( CD). www.wyrda.nl

Websites :
www.fitinjehoofd.be
www.kleurjeleven.nl
www.mentaalvitaal.nl

afspraken

U kan mij bereiken op de volgende telefoonnummers :

051/24.83.26,   Rumbeeksesteenweg 348, Rumbeke
051/23.63.69,   Stedelijk Ziekenhuis, Brugsesteenweg 90, Roeselare

Soms ben ik op de ene locatie dan weer op de andere.
Lukt het niet om mij te bereiken dan kan je me mailen op :
piet.snoeck@azdelta.be

Afspraken gebeuren het liefst telefonisch. U kan mij rechtstreeks bereiken op één van de bovenstaande nummers. Samen kunnen we dan zien welk uur het beste past om af te spreken.

Afspreken kan zowel in het Stedelijk ziekenhuis als bij mij thuis in Rumbeke. Ik begrijp dat niet iedereen wil gezien worden in het ziekenhuis en daarom liever privé komt. Hou er wel rekening mee dat de wachttijden voor een eerste afspraak thuis wat langer zijn.

Ik probeer elke acute vraag zo snel mogelijk te beantwoorden, als het kan met een raadpleging nog de dag zelf. Excuseer mij indien dit niet lukt.

Een doorverwijsbrief van de huisarts is aangewezen omdat het mij meer info geeft over je klachten, verleden en reeds gevolgde behandelingen. Op eenvoudige vraag zal je huisarts je dit verschaffen. De huisarts heeft nu ook versterking gekregen van de eerstelijnspsychologe die hem bijstaat in het stellen van de diagnose en een kortdurende behandeling kan opstarten. Voor meer info : http://lmn-cwv.be/locale-projecten/eerstelijnspsycholoog-roeselare
Een doorverwijzing is echter niet noodzakelijk, soms ben je te beschaamd om dit met iemand te bespreken, en ook dan heb je recht op een luisterend oor en hulp.