DEPRESSIE

Depressie is een veel voorkomende aandoening.
Voel je jezelf triestig/verdrietig en/of kan je niet meer van het leven genieten het meeste van tijd dan is de kans groot dat je in meer of mindere mate last hebt van een depressie.
Voor zover het slechte nieuws, het goede is dat je er echt wel iets aan kan doen en dat een depressie te genezen is. Tot 25 % van onze bevolking zal er trouwens mee te maken hebben, je bent dus niet alleen. Of zwak, want in tegenstelling tot wat je omgeving soms zal beweren is het echt wel een ziekte en geen gebrek aan karakter of inzet !
In de behandeling van een depressie zijn er verschillende stappen.
Je kan er zelf iets aandoen, je kan naar je huisarts gaan, je kan behandeling krijgen van de eerstelijnspsychologe, je kan verderop gaan bij een psychiater of psycholoog voor meer intensieve gesprekstherapie of medicatie en als dit allemaal niet helpt is een opname aangewezen.
Tenzij je met concrete zelfmoordgedachten zit of het noorden helemaal kwijt bent en een opname acuut noodzakelijk is via de spoedgevallen is het best om deze stappen te doorlopen.
De eerste stap is bibliotherapie , waarbij je zelfstandig een zelfhulpboek leest over depressie met als bedoeling dat je een beter begrip krijgt van depressie is en hoe je er mee kan omgaan.

Een greep uit het aanbod :

- Depressievrij, doe wat aan je depressie voor die jou wat aandoet. Robert L. Leahy. Uitgeverij Nieuwzijds. Ook aanwezig in de bibliotheek.
- Zorgboek Depressie. Stichting september. Verkrijgbaar bij de uitgever ( http://www.stichtingseptember.nl/webshop#!/~/product/category=2709411&id... ) en verschillende webwinkels.
- Ik kan denken/voelen wat ik wil. R. Diekstra. Pearson Assessment And Information.
- Als leven pijn doet. R. Diekstra. Karakter uitgevers.
- Stap voor stap je depressie te lijf. Michael Addis en Michael Addis. Hogrefe Uitgevers Bv.
- Ik zie elk dood vogeltje, Omgaan met depressiviteit.Ed Klip, M.J.M. van Son. Uitgeverij Boom. Ook aanwezig in de bibliotheek.
- Leven met een depressieve stoornis. J. Kragten. Bohn Stafleu Van Loghum.
- Depressie Actief Overwinnen. Breng Lichaam En Geest In Beweging. W. Van Sanden. Pearson Assessment And Information.
- De genezing van de krekel. Tellegen Toon. Querido'S Uitgeverij Bv .
- Mindfulness en bevrijding van depressie. Williams Teasdale Segal Kabat-zinn. Uitgeverij Nieuwezijds.
- Je Gevoel De Baas, Leer Je Negatieve Denkpatronen Veranderen. Greenberger Padesky. Sweits Zeitlinger Lisse.
- Beren op de weg, spinsels in je hoofd. Ijzermans Dirkx. Uitgeverij Thema.
- Omgaan met stress ( CD). www.wyrda.nl

Websites :
www.fitinjehoofd.be
www.kleurjeleven.nl
www.mentaalvitaal.nl

Hoe ?

Hoe ?
 
Hoe werkt een psychiater ? Eens we weten wat het probleem is, kunnen we afspreken hoe we het gaan aanpakken.
Dit kan op verschillende manieren
- als artsen mogen wij medicijnen voorschrijven en in tegenstelling tot we de media soms berichten helpen deze echt wel. Alleen,  ze moeten doelgericht worden voorgeschreven , bij de juiste ziektebeelden. En enkel na overleg en akkoord van de patient.
- meestal is medicatie niet noodzakelijk en dan kan gesprekstherapie een uitkomst bieden. Er bestaan verschillende vormen van gesprekstherapie, de ene niet beter of slechter dan de andere. Alleen, ook hier geldt opnieuw dat ze doelgericht moet worden aangewend. Niet elke psychotherapie is even succesvol bij gelijk welk probleem. Ook hier is een goede diagnose , probleemstelling en behandelplan aangewezen om tot het beste resultaat te komen. Het is trouwens zo dat een therapie je ook wel moet liggen, net als de therapeut trouwens.
Een doorverwijzing naar de meest aangewezen therapierichting is dan aangewezen.
Ik zelf ben cognitief gedragstherapeut en leg mij het meest toe op de behandeling van angststoornissen en depressies, waar dit type van psychotherapie ook het meest aangewezen blijkt.
Bij andere problemen verwijs ik graag door naar collega's in de regio van wie ik weet dat ze beslagen zijn in hun vak en jou beter zullen kunnen helpen dan ik zelf.
 
Recent zijn we ook begonnen met Chronotherapie. Dit is een verzamelnaam voor behandelingen die onze inwendige klok als behandeldoel hebben. uit ervaring weten we dat mensen met depressie slaapproblemen en ochtend-avond schommelingen hebben. Soms doet een depressie zich vooral voor tijdens de herfst en is ze "atypisch" (meer slapen en meer eten), we spreken van een seizoensgebonden depressie. Bij de ene depressie is de verstoring van die biologische klok ( het ciracadianse ritme) al sterker uitgeproken dan bij andere. Behandeling met lichttherapie ( aanbieden van zeer fel licht via de ogen) , slaapdeprivatie ( een nacht niet slapen doet wonderen bij depressie, doch is een kortdurend effect als niet in combinatie) en slaapfazeverschuiving kunnen een depressie verlichten of zelfs genezen al dan niet in combinatie met medicatie. Het is de ideale behandeling voor depressies bij zwangerschap omdat we dan liever geen medicatie geven.

Tags: