DEPRESSIE

Depressie is een veel voorkomende aandoening.
Voel je jezelf triestig/verdrietig en/of kan je niet meer van het leven genieten het meeste van tijd dan is de kans groot dat je in meer of mindere mate last hebt van een depressie.
Voor zover het slechte nieuws, het goede is dat je er echt wel iets aan kan doen en dat een depressie te genezen is. Tot 25 % van onze bevolking zal er trouwens mee te maken hebben, je bent dus niet alleen. Of zwak, want in tegenstelling tot wat je omgeving soms zal beweren is het echt wel een ziekte en geen gebrek aan karakter of inzet !
In de behandeling van een depressie zijn er verschillende stappen.
Je kan er zelf iets aandoen, je kan naar je huisarts gaan, je kan behandeling krijgen van de eerstelijnspsychologe, je kan verderop gaan bij een psychiater of psycholoog voor meer intensieve gesprekstherapie of medicatie en als dit allemaal niet helpt is een opname aangewezen.
Tenzij je met concrete zelfmoordgedachten zit of het noorden helemaal kwijt bent en een opname acuut noodzakelijk is via de spoedgevallen is het best om deze stappen te doorlopen.
De eerste stap is bibliotherapie , waarbij je zelfstandig een zelfhulpboek leest over depressie met als bedoeling dat je een beter begrip krijgt van depressie is en hoe je er mee kan omgaan.

Een greep uit het aanbod :

- Depressievrij, doe wat aan je depressie voor die jou wat aandoet. Robert L. Leahy. Uitgeverij Nieuwzijds. Ook aanwezig in de bibliotheek.
- Zorgboek Depressie. Stichting september. Verkrijgbaar bij de uitgever ( http://www.stichtingseptember.nl/webshop#!/~/product/category=2709411&id... ) en verschillende webwinkels.
- Ik kan denken/voelen wat ik wil. R. Diekstra. Pearson Assessment And Information.
- Als leven pijn doet. R. Diekstra. Karakter uitgevers.
- Stap voor stap je depressie te lijf. Michael Addis en Michael Addis. Hogrefe Uitgevers Bv.
- Ik zie elk dood vogeltje, Omgaan met depressiviteit.Ed Klip, M.J.M. van Son. Uitgeverij Boom. Ook aanwezig in de bibliotheek.
- Leven met een depressieve stoornis. J. Kragten. Bohn Stafleu Van Loghum.
- Depressie Actief Overwinnen. Breng Lichaam En Geest In Beweging. W. Van Sanden. Pearson Assessment And Information.
- De genezing van de krekel. Tellegen Toon. Querido'S Uitgeverij Bv .
- Mindfulness en bevrijding van depressie. Williams Teasdale Segal Kabat-zinn. Uitgeverij Nieuwezijds.
- Je Gevoel De Baas, Leer Je Negatieve Denkpatronen Veranderen. Greenberger Padesky. Sweits Zeitlinger Lisse.
- Beren op de weg, spinsels in je hoofd. Ijzermans Dirkx. Uitgeverij Thema.
- Omgaan met stress ( CD). www.wyrda.nl

Websites :
www.fitinjehoofd.be
www.kleurjeleven.nl
www.mentaalvitaal.nl

experimentele therapie

Er beweegt heel wat binnen de psychiatrie , vooral door het boomen van de neurowetenschappen.

Zo is er de neuromodulatie waarbij met behulp van stimulatietechnieken ( elektrisch, magnetisch) bepaalde zones van de hersenen kunnen gestimuleerd worden. voorbeelden hiervan zijn : ECT, het oude elektroshock waarbij de ganse hersenen ahw gerest worden. TMS waarbij met magnetische velden meer gelokaliseerd een hersengebied kan worden beïnvloed. t-DCS waarbij met kleine hoeveelheden stroom ( max 2 ma) gedurende 20 minuten en deel van de hersenen kan worden geactiveerd of geïnhibeerd. Deze t-dcs kan worden toegepast bij depressie, pijn, verslaving en revalidatie.

Nieuwe medicamenten lijken er niet meteen aan te komen, oude krijgen wel nieuwe toepassingen. Zo is er bijvoorbeeld ketamine ( een middel om te verdoven voor een operatie) dat een ander werkingsmechanisme heeft dan de klassieke antidepressiva en wordt gebruikt in de behandeling van therapieresistente depressie.

En dan is er nog de virtuele realiteit behandeling voor angststoornissen en verslaving. Door middel van weergaves op groot scherm van zeer reële situaties kan je blootgesteld worden aan je angsten zonder deze situaties in het "echt" te moeten ondergaan. Voorbeelden zijn de angst voor hoogtes , vliegangst of spinnen. Het toevoegen van 3D aan het beeld maakt deze ervaringen nog veel levensechter en geeft je de kans je angsten te ondergaan zodat deze kunnen uitdoven terwijl je gewoon op raadpleging komt.