DEPRESSIE

Depressie is een veel voorkomende aandoening.
Voel je jezelf triestig/verdrietig en/of kan je niet meer van het leven genieten het meeste van tijd dan is de kans groot dat je in meer of mindere mate last hebt van een depressie.
Voor zover het slechte nieuws, het goede is dat je er echt wel iets aan kan doen en dat een depressie te genezen is. Tot 25 % van onze bevolking zal er trouwens mee te maken hebben, je bent dus niet alleen. Of zwak, want in tegenstelling tot wat je omgeving soms zal beweren is het echt wel een ziekte en geen gebrek aan karakter of inzet !
In de behandeling van een depressie zijn er verschillende stappen.
Je kan er zelf iets aandoen, je kan naar je huisarts gaan, je kan behandeling krijgen van de eerstelijnspsychologe, je kan verderop gaan bij een psychiater of psycholoog voor meer intensieve gesprekstherapie of medicatie en als dit allemaal niet helpt is een opname aangewezen.
Tenzij je met concrete zelfmoordgedachten zit of het noorden helemaal kwijt bent en een opname acuut noodzakelijk is via de spoedgevallen is het best om deze stappen te doorlopen.
De eerste stap is bibliotherapie , waarbij je zelfstandig een zelfhulpboek leest over depressie met als bedoeling dat je een beter begrip krijgt van depressie is en hoe je er mee kan omgaan.

Een greep uit het aanbod :

- Depressievrij, doe wat aan je depressie voor die jou wat aandoet. Robert L. Leahy. Uitgeverij Nieuwzijds. Ook aanwezig in de bibliotheek.
- Zorgboek Depressie. Stichting september. Verkrijgbaar bij de uitgever ( http://www.stichtingseptember.nl/webshop#!/~/product/category=2709411&id... ) en verschillende webwinkels.
- Ik kan denken/voelen wat ik wil. R. Diekstra. Pearson Assessment And Information.
- Als leven pijn doet. R. Diekstra. Karakter uitgevers.
- Stap voor stap je depressie te lijf. Michael Addis en Michael Addis. Hogrefe Uitgevers Bv.
- Ik zie elk dood vogeltje, Omgaan met depressiviteit.Ed Klip, M.J.M. van Son. Uitgeverij Boom. Ook aanwezig in de bibliotheek.
- Leven met een depressieve stoornis. J. Kragten. Bohn Stafleu Van Loghum.
- Depressie Actief Overwinnen. Breng Lichaam En Geest In Beweging. W. Van Sanden. Pearson Assessment And Information.
- De genezing van de krekel. Tellegen Toon. Querido'S Uitgeverij Bv .
- Mindfulness en bevrijding van depressie. Williams Teasdale Segal Kabat-zinn. Uitgeverij Nieuwezijds.
- Je Gevoel De Baas, Leer Je Negatieve Denkpatronen Veranderen. Greenberger Padesky. Sweits Zeitlinger Lisse.
- Beren op de weg, spinsels in je hoofd. Ijzermans Dirkx. Uitgeverij Thema.
- Omgaan met stress ( CD). www.wyrda.nl

Websites :
www.fitinjehoofd.be
www.kleurjeleven.nl
www.mentaalvitaal.nl

Gelukkig 2013

Aan iedereen een gelukkig en vooral gezond 2013 gewenst.
Bij het begin van een nieuwe jaar horen goede voornemens en de mijne zal zijn het beter onderhouden van deze website !

Ondertussen verblijven we nu meer dan 1 jaar op onze nieuwe afdeling. En de balans is uiteindelijk wel positief. Het was aanpassen, zeker omdat de artsen, psychologen en sociale dienst geen bureau meer hadden op de afdeling. Daardoor moesten we veel over en weer lopen en waren iets minder beschikbaar voor onze opgenomen patienten en hun familie.
Hopelijk komt daar in de lente verandering in als we onze intrek kunnen nemen in onze nieuwe burelen, waar nu nog voorlopig ( door de verbouwing van het moederhuis) het verloskwartier zich bevindt.

Maar ook dat zal weer tijdelijk zijn, want zoals de meeste al wel gehoord zullen hebben is er een fusie met het H.Hart Ziekenhuis, waar eveneens een PAAZ is, psychiatrische afdeling met evenveel bedden. We zullen er alles aandoen om de 2 afdelingen te integreren en het psychiatrische aanbod in het nieuwe ziekenhuis te optimaliseren om zo tegemoet te komen aan alle psychiatrische/psychologische vragen, van jong tot oud.

Ondertussen dendert de art107 trein ook verder. Art107 ? zal u zich afvragen. Wel art107 is een poging om de geestelijke gezondheidszorg en dan vooral de klinieken te hervormen, te "vermaatschappelijken". Er zijn namelijk teveel bedden voor mensen met psychiatrische problemen in Belgie en men wil deze afbouwen door de mensen met een ernstige psychiatrische problematiek terug in de maatschappij te brengen. Of opnames te vermijden door thuis te behandelen. Dit met acute/chronische behandelequipes. Probleem is dat men voor deze veranderingen leentjebuur is gaan spelen in het Verenigd Koninkrijk en Nederland waar per regio alle middelen van de geestelijke gezondheidszorg werden samengebracht in pot om deze dan te herverdelen in functie van de noden van regio. Zoals steeds hinken we in Belgie op 2 gedachten, we willen wel veranderen maar door de versnippering van de bevoegheden over meerdere overheden die dan nog niet de beste maatjes zijn, volgt het financiele niet.

En de boer hij ploegde voort !